Test mobil 3

Om Kalvs skolhus

Kalvs skolhus är ett unikt vandrarhem med skolkänslan kvar i huset. Det ligger i det lilla samhället Kalv, Svenljunga kommun, Södra Västergötland. Kalv gränsar till både Halland och Småland. I omgivningarna finns vacker natur med sjöar, åar och skogar.  Perfekt för olika sorters friluftsliv!

Avstånd:        Ullared – 33km, Göteborg – 100km, Borås – 66km, Halmstad – 78km, Växjö - 140km

Om oss

Vi är ett familjeföretag som består av två systrar, Annika och Katrin, vår pappa Kjell och farbror Tord, alla med efternamnet Laurèn. Vi köpte det gamla skolhuset 2016 som då i princip stått tomt sedan 2008 och planen var att renovera och bygga om till ett vandrarhem. Vi ville att fler människor skulle hitta till natursköna Kalv och få lite mer liv och rörelse i byn.
I mars 2018 hade vi planerat färdigt och bygglovet var klart. Ombyggnationen startade och vi började varsamt att renovera. Det var ett roligt arbete och vi fick hjälp av många duktiga hantverkare. I augusti 2018 var det färdigt och de första gästerna anlände.

Lite historik

För hundra år sedan fanns det tre skolor utspridda runt om i Kalv. År 1943 brann en av dem ner och då beslöts det att det skulle byggas en ny centralskola i kyrkbyn. 
I maj 1946 stod den klar för invigning och var med den tidens mått mätt "en förnämlig skola" som kalvborna var mycket stolta över. Som mest var det 120 elever.
Under 70-, 80- och 90-talet var antalet elever betydligt färre, ca 30st, och hotet om nedläggning fanns med under många år. 2001 lades den kommunala skolan ner och friskolan "Helena Westerlunds skola" startade i samma byggnad. Tyvärr fick den också läggas ner 2008 pga sviktande elevantal och sedan dess har det inte varit någon skolverksamhet i huset.

Borås Tidning

Borås Tidning gjorde ett reportage om vårt renoveringsarbete. Klicka på bilden för att se den i större format.
Prenumererardu på BT kan du läsa hela reportaget här www.bt.se

Trivselbygdens Tidning

Trivselbygdens Tidning gjorde ett reportage om oss inför vår första säsong våren 2019.

Kalvbladet

Även vårt lokala bygdeblad 
KALVBLADET skrev om oss . Klicka på bilden för att se den i större format.

Följ oss på Facebook

TillgänglighetsDatabasen

Kalv Skolhus finns nu med på TD,  den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om fysisk tillgänglighet i vardagen.  Läs mer om vår tillgänglighet på TD >

Välkommen!

Ring Annika 0730 572735, Katrin 0768 467244
Maila: info@kalvsskolhus.se
eller skicka en bokningsförfrågan

Kalvs skolhus i Kalv, Svennljunga kommun

”Vi har fått stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för att renovera Kalvs skolhus. Kalvs skolhus har gjorts tillgänglig som läger- och konferenslokal för turister, barn, ungdomar och funktionshindrade personer och övriga besökare.